top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Шкільне меню в американській школі

Updated: Aug 11, 2023

Що їдять школярі в муніципальних школах міста Нью-Йорк

Одне з «вічних» питань, яке хвилює батьків, незалежно, на якому континенті вони з дітьми проживають: що і як їдять діти, особливо в школі. Мене це питання також хвилювало. А ще ж існує стереотип, що американці їдять виключно фастфуд і п'ють колу. Тепер я знаю як виглядає система харчування в муніципальних школах міста Нью-Йорк. З минулого навчального року сніданки та обіди в усіх муніципальних школах Нью-Йорка є безкоштовними. Щоб уявляти масштаб, наведу цифри: майже 1,1 мільйон студентів (учнів) у більше ніж 1 800 школах! Департамент освіти Нью-Йорка є найбільшою системою державних шкіл США.

На окремому сайті про шкільне харчування є вся інформація вісьмома мовами (це не враховуючи англійської). На фото є меню російською мовою. Це меню для початкової школи і середньої школи (К-8 класи). Є також окремі меню для школярів-старшокласників (9-12 класи), вегетаріанське меню, меню для дітей 3-4 років, альтернативне меню. Сніданок (breakfast)

Сніданок в нашій школі починається о 7.30 і закінчується о 7.55. О 8.00 — починаються заняття. Меню сніданків на жовтень 2018

Щочетверга «з гордістю» (так і написано на сайті) подаються страви місцевого виробництва. Це так звані «нью-йоркські четверги». Якщо узагальнити, то сніданки в різні дні мають в своєму асортименті:

* Тости, млинці, вафлі (подаються з сиропом); * Пластівці вівсяні або кукурудзяні з фруктовим соусом або молоком; * Бекон або котлета з індички; * Булочки з цільнозернового борошна з сиром та джемом або з корицею; * Сендвічі з яловичиною чи індичкою; * Йогурти фруктові, сирні палички; * Омлет; * Тортілья й кесаділья. Йшла питати в Google, що то таке? Виявилось, що це коржики з кукурудзяного борошна; * Свіжі фрукти; * Крім цього, пропонується молоко 1% жирності, знежирене молоко та знежирене шоколадне.

Обід (lunch)

Обідають за різним розкладом, в залежності від класу, щоб не було штовханини в кафетерії. Діти, які навчаються у підготовчих класах ( Pre-K та Kindergarten) снідають і обідають в своїх класах. Меню звичайних обідів на жовтень 2018

Меню вегетаріанських обідів на жовтень 2018

На обід пропонують:

* Сендвічі з курячим або індичим м’ясом або з рибою, гамбургери з яловичиною та чізбургери; * Запечена картопля, картопля-фрі, запечена солодка картопля; * Рис з овочами; * Паста з сиром; * Сирні палички; * Тушкована квасоля; * Салати (різні варіанти): морква, цибуля, помідори, цукіні, кукурудза, шпинат, клюква, селера, кольорова капуста, броколі; * По п’ятницях – піца (з сиром, з куркою або з беконом чи з ковбасою); * Свіжі фрукти.

Все меню без свинини, тільки яловичина, індичка або курка. Також зазначено, що продукти для шкільного харчування не містять штучних ароматизаторів, барвників та підсолоджувачів. Мені таке харчування до вподоби. Але наш син їсть вибірково, тому я готую йому щодня домашній обід, який він їсть у школі. Це дозволяється.


Понеділки без м’яса

З 2019/2020 навчального року в усіх муніципальних школах Нью-Йорка по понеділках в шкільному меню не буде страв з м`яса. Це спільна ініціатива мера Нью-Йорка Білла де Блазіо та Департаменту освіти.


Натомість учням пропонують більше овочів, фруктів та злаків.

З минулого року в 15 школах Брукліна вже діяв пілотний проект. Мер заявив, що він спілкувався з учнями та вчителями в цих школах і всі схвально сприйняли понеділки без м`яса.


Де Блазіо наголошує, що більше фруктів і овочів в раціоні замість м`яса — це крок на шляху до кращого здоров’я і до збереження навколишнього середовища.


Мер зауважив, що в його родині діти та дружина м`яса не вживають і спочатку йому було дуже важко відмовитись від м’ясних страв хоча б раз-два на тиждень. Тепер він звик і добре себе почуває.


Натомість багато батьків не підтримують мера і висловловлюють свою критику у доволі різкій формі. Батьки переконані, що справа мера та Департаменту освіти працювати над покращенням якості освіти, а харчування залишити на розгляд сімей.


Втім, ніхто не забороняє батькам давати по понеділках дітям домашній обід з м’ясними стравами.


Вже кілька років в меню муніципальних шкіл немає страв з свинини, а тільки з яловичини, курки та індички.

Перекус

Крім часу на сніданок і обід, є 10-хвилинна перерва, щоб перекусити. Діти їдять снеки, які приносять з дому. Це можуть бути яблука або інші фрукти чи ягоди, дрібна морква, крекери, претцелси.

Адміністрація школи в своїх листах нагадує батькам, що будь-які снеки мають відноситись до здорового харчування.


Перерва на обід триває 50 хвилин. За цей час діти обідають і відпочивають. Якщо погода гарна, то бігають і стрибають на шкільному майданчику, а якщо холодно чи мокро, то залишаються в приміщенні.


Шкільне меню оновлюється щомісяця. Подивитись його завжди можна на сайті або через додатки для телефонів. Додатки доступні як для iOC, так і для Android кількома мовами.

bottom of page