top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Один день в американській школі

Updated: Aug 11, 2023

Як починається та як закінчується навчальний день у школі, скільки часу триває обід, скільки уроків на день, чи є між уроками перерви. Про це я дізналась під час дня відкритих дверей в школі сина.

Наш син Деніел вчиться в першому класі однієї з муніципальних шкіл Брукліна, Нью-Йорк. Це початкова школа, де вчаться діти з підготовчого класу (Kindergarten) до п’ятого включно.


Наша школа не зовсім типова. В кожній паралелі є по два інклюзивні класи, де разом зі звичайними дітьми вчаться діти з розладами аутичного спектру за програмою ASD Nest. Таких шкіл в Нью-Йорку є 49.


Раз на рік, приблизно в середині листопада, в школі проводять день відкритих дверей. Впродовж навчального дня батьки можуть прийти до школи, відвідати заняття і подивитись, як все відбувається.

Розумна дошка в класі.

Отож, як виглядає стандартний день в муніципальній школі.


Шкільний день триває з 8:00 до 14:10. Школа відкривається о 7:30. І хто бажає, має можливість снідати в школі з 7:30 до 7:55.


Перед початком занять діти співають «Клятву вірності американському прапору» — The Pledge of Allegiance.


Впродовж дня за розкладом є вісім періодів по 45 хвилин: сім навчальних і один для обіду та відпочинку (триває 50 хвилин).

Вхід в клас вчителі оформляють на свій розсуд.

За сприятливої погоди після обіду під час цієї великої перерви діти гуляють на вулиці на шкільному майданчику. Якщо прохолодно, то діти перебувають в класах. Вони за бажанням читають, малюють, грають в настільні ігри чи просто спілкуються.

Шкільний двір. В цій частині двору гуляють найменші школярі.

Цікавий факт: під час обіду і великої перерви вчителі за дітьми не наглядають. За дітьми дивляться асистенти або інші працівники школи. Вчителі в цей час обідають і відпочивають.

В класі працюють дві вчительки. Це їхні робочі місця.

Обід і велика перерва розведені в часі між паралелями, щоб не було натовпу в кафетерії та на шкільному майданчику. Спочатку обідають та гуляють діти з підготовчого до другого класу, а через годину — з третього по п’ятий.


Перерв між періодами немає. Один період плавно переходить в інший. Колись мене це шокувало: як це — немає перерви? Потім я зрозуміла, чому це не травматично для дітей. Вони не сидять під час занять весь час за столами, а багато рухаються. У дітлахів є перерви на кількахвилинну гімнастику чи йогу. Частину занять вони сидять на килимку перед «розумною дошкою».

Тихий куток в класі. Кілька хвилин перерви для тих, кому це потрібно.

В першому класі є наступні предмети: читання, писання, математика, природничі науки, соціальні науки, комп’ютерні технології, мистецтво, музика, фізичне виховання, танці і раз на тиждень спеціальне заняття на обрану тему: кулінарія, тваринний світ, підводний світ, відео і кіно, конструювання, наукові досліди — називається «кластер».

Розклад занять для першого класу.

О 14:10 заняття закінчуються. Тих дітей, які користуються послугами шкільних автобусів, працівники школи розводять по автобусам, всіх інших батьки забирають зі шкільного подвір’я, куди вчителі виводять кожен клас.


Традиційно зауважую, що це окрема муніципальна школа в Брукліні. В інших школах може бути інакше: інший час початку і закінчення занять, перелік предметів, час на обід і перерви.


Як виглядає класна кімната, вхід в клас, обладнання в класі, шкільний коридор — дивіться на фото.

Розклад занять на день та календар.

Роботи учнів.

Як змінювались технології.

Улюблені книжки вчителів.

Шкільний коридор.

113 views0 comments
bottom of page