top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Комунікація в американській школі

Updated: Aug 11, 2023

Дзвонять чи пишуть електронні листи? Приходять особисто чи користуються мессенджерами? Як спілкуються американські батькі між собою та зі школою?

Для себе я виділила три рівні комунікації:

1️⃣ між адміністрацією школи і батьками

2️⃣ між вчителями і батьками

3️⃣ між батьками

1️⃣ У школи є сайт, на якому розміщена вся необхідна інформація:

- прізвище-ім’я директора, заступників, медсестри, координатора по роботі з батьками, інших працівників адміністрації, всіх вчителів і помічників вчителів;

- адреси електронної пошти кожного працівника;

- шкільний календар на рік: розклад канікул, вихідних днів, скорочених днів;

- розділ, в якому викладають домашні завдання на тиждень для кожної паралелі;

- довідник зі шкільними правилами, розпорядком дня, вимогами до дрес-коду, переліком програм, за якими навчаються діти.


Щотижня батьки отримують розсилку електронною поштою від координатора по роботі з батьками. В розсилці є:

- загальношкільні події: час і місце проведення;

- оголошення про зміни, в навчальному процесі, якщо такі є;

- інформація щодо екскурсій;

- вихідні дні, канікули та інші дрібнички.

Про канікули, вихідні дні чи батьківські збори ще отримуємо сповіщення телефоном.


Також електронною поштою ми отримуємо листи від директора, від керівника шкільного офісу та інших працівників школи щодо тих чи інших робочих моментів. наприклад, що в школі не працювала їдальня; що були навчання з пожежної безпеки; що необхідно поновити медичну форму у педіатра і т.д.


Часто ця ж інформація дублюється паперовими листами, які вкладають у папки для кожної дитини.


2️⃣ Вчителі здебільшого спілкуються з батьками через листування електронною поштою.

Ми не маємо номерів телефонів вчителів, і вони батькам також не телефонують.


В екстрених випадках батькам телефонують зі шкільного офісу і робить це координатор по роботі з батьками чи шкільна медсестра.


Раз на тиждень можно побачитись з вчителями особисто — щовівторка з 2:20 до 3:00. Для цього потрібно заздалегідь написати вчителю e-mail, домовитись про час і прийти в школу.


Двічі на рік є батьківські збори. Точніше, це не збори, а індивідуальна зустріч батьків і вчителів. дні для зустрічі визначає заздалегідь Департамент освіти Нью Йорку. За тиждень-два перед зустрічами складається графік, і батьки приходять точно на свій час. Напередодні батьки отримують у запечатаному конверті інформацію щодо успішності, пропущених занять та нотатки вчителів з кожного предмету. На спілкування щодо однієї дитини відводиться 10 хвилин.


Є окремий детальний пост про батьківські збори в американській школі.


Щопонеділка вчителі роздають інформаційні листи із переліком домашніх завдань на тиждень та нотатками, що і з яких предметів вивчатимуть чи повторюватимуть впродовж тижня.

На листі є також нагадування про важливі події в школі: концерти, екскурсії, вихідні дні.


Цю інформацію також можна знайти на сайті школи у розділі для кожної паралелі класів.


Інформаційні листи, домашні завдання, дозволи на екскурсії, які мають підписати батьки — все це вчителі складають в окрему папку «Home & Back» — «додому і повернути».

Всередині папки є дві кишеньки: «Take home»/«забрати додому» — все, що є в цій кишеньці залишається вдома, та «Return to school»/«повернути до школи» — все, що є в цій кишеньці треба або підписати, або виконати завдання і повернути наступного дня до школи.

Так як у нашого малого є ще й індивідуальний навчальний план, то раз на тиждень ми отримуємо від вчителів електронною поштою лист міні-звіт: над чим працювали, що в планах, які успіхи, на що потрібно звернути увагу. про якісь проблеми ще не писали жодного разу ні минулого року, ні тепер.


Так само я можу написати, що мене хвилює в поведінці сина вдома, чи що йому складніше виконувати із домашніх завдань.


Минулі два роки наші вчителі ще створювали фотоальбом у Google Photos, де викладали фото з уроків, екскурсій чи шкільних свят.

Цього року ми маємо окремий міні-сайт для нашого класу: фото, розклад занять та перелік домашніх завдань на тиждень.


Деякі вчителі використовують додаток ClassDojo. це окремий шкільний мессенджер, дуже популярний серед вчителів і батьків у Нью Йорку.

Вчитель створює у месенждері окремий аккаунт і дає доступ до нього батькам з класу, публікує там успіхі/неуспіхі учнів, фото, інформаційні повідомлення. інформація щодо навчання/поведінки окремої дитини доступна тільки батькам цієї дитини. ClassDojo є й українською також.


3️⃣ Для спілкування батьків між собою є закрита група школи у Фейсбук. Групу адмініструє також хтось із батьків-добровольців.


Батьки обговорюють навчальний процес, шкільні концерти, питають які враження від того чи іншого вчителя, просять викласти копію домашнього завдання, бо хтось із дітей забув робочий зошит чи листок у школі.

Все як і у інших батьків на інших континентах.


Є окрема група для батьків, чиї діти вчаться за програмою ASD Nest.


І окрема група, де батьки віддають задаром чи за символічну плату в $1-2 одяг з логотипом школи, який став замаленьким на їхніх дітей чи з якихось інших причин не підходить.


Батьки з класного батьківського комітету також спілкуються у більшості випадків через електронну пошту.


Також можуть писати листи щодо організаційних питань чи збору коштів. Листи вкладають у конверти і вчителі кладуть ці конверти кожній дитині в папку. Відповіді чи гроші батьки так само кладуть у конверт і папку, а вчитель передає представнику батьківського комітету.


З часом батьки знайомляться особисто, обмінюються телефонами, запрошують дітей на дні народження та влаштовують «побачення» (play date) у позашкільний час чи на вихідних у парках, на дитячих майданчиках або у когось вдома.


Так все працює в нашій школі. Це тільки мій особистий досвід, без узагальнень. Припускаю, що в інших школах/містах/штатах інакше.


101 views0 comments
bottom of page