top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Цікаві факти про Різдвяну ялинку Нью-Йорка

Updated: Aug 11, 2023

Скільки коштує ялинка, скільки на ній ліхтариків, що з нею стається після свят – все про одну з найвідоміших ялинок світу.

Одне з найбільш популярних різдвяних фото в Нью-Йорку. Ялинка біля Рокфеллер-центру

В Нью-Йорку офіційно відкрили святковий сезон: 28 листопада засяяла вогниками Різдвяна ялинка – одна з найвідоміших ялинок світу! Цьогорічну ялинку освічують 50 тис. ліхтариків та нова зірка Сваровські.

Отож, цікаві факти про різдвяний символ Нью-Йорка.

1. Історія національної традиції

Церемонія урочистого запалення ялинки є національною традицією починаючи з 1933 року.

Робітникі, які працювали на будівництві Рокфеллер-центру, розпочали різдвяну традицію. 1931 рік

Хоча перша ялинка була встановлена напереродні Різдва 1931 року, коли працівники будівельного майданчика Рокфеллер-центру вирішили зібрати гроші, щоб придбати новорічну ялинку. Це була 20-футова (6 м) ялинка, прикрашена гірляндами ручної роботи, які зробили в сім'ях працівників.


Два роки потому, в 1933 році, Рокфеллер-центр вирішив зробити дерево щорічною традицією та провести першу офіційну церемонію освітлення з 50-футовим (15 м) деревом. Цю ялинку прикрашали 700 блимаючих вогників. Це було початком щорічної церомонії, яку вважають початком Різдвяних свят в Нью-Йорку.

2. Церемонія «запалення» Різдвяної ялинки

Запалення вогніків на ялинці цього року відбулося 28 листопада. Кількагодинну святкову церемонію транслює щороку телеканал NBC.

Різдвяна ялинка 2018 року

Серед зіркових виконавців, які цьогоріч виступали на урочистому освітленні головної ялинки Нью-Йорку, були Дайана Росс, Тоні Беннетт, Дайана Кролл та Пентатонікс (Pentatonix). А «запалив» ялинку мер Нью-Йорка Білл де Блазіо (ліворуч на фото).

Ялинка буде світитись щодня з 5:30 до 11:30 вечора до 6 січня 2019 року і з 5:30 до 9:00 вечора 7 січня 2019 року. На Різдво, 25 грудня, 50 тисяч вогників світитимуться цілодобово. Дерево залишатиметься для огляду до 7 січня 2019 року.


Норвезька сосна заввишки 22 метри та вагою 12 тон прибула до Великого Яблука з містечка Уолкілл у штаті Нью-Йорк. Сосна подолала 112 км з маєтку пенсіонерів Ширлі Фігероа та Лісетт Гутьєррес до Рокфеллер-центру у Манхеттені.


Середня кількість денних глядачів під час святкового сезону — 500 000-750 000. Приблизно 125 мільйонів людей відвідують ялинку щороку.


3. Як обирають ялинку

За пошук потенційних Різдвяних ялинок відповідає Ерік Паузе, головний садівник Рокфеллер-центру. Він відвідує ліси у трьох штатах: Нью-Йорк, Нью-Джерсі та Коннектикут.


Девід Мурбах, колишній менеджер відділу садів Рокфеллер-центру, виконував цю роль 26 років аж до своєї смерті в 2009 році.


Які критерії враховуються при виборі ідеального дерева? За словами Паузе та його команди, переможця вибирають за «пухнастістю» та загальною формою, а також здатністю витримати важкі прикраси. Дерево, як правило, є Норвезькою сосною від 69 до 100 футів (21-30 м) висотою.


Головний садівник Рокфеллер-центру Ерік Паузе вперше побачив цьогорічну ялинку ще п'ять років тому, і спостерігав за нею. Навесні цього року Ерік Паузе визначив, що дерево виглядає досконало. Паузе та його команда готувалися до зрізування 75-річної ялини протягом кількох тижнів, підтримуючи постійний графік поливу, і повільно обертаючи гілки канатом, щоб дерево пройшло через тунелі.

Ялинку готують до переїзду з Уолкілла до Нью-Йорку

Незважаючи на те, що Різдвяна ялинка Рокфеллер-центру в основному відстежується (інколи й по кілька років), люди можуть самі запропонувати свої дерева для розгляду через веб-сайт Рокфеллер-центру.


Саме так знайшли дерево 2015 року. Воно було представлено сім'єю з Гардінера, штат Нью-Йорк: люди побоювалися, що їхнє велике дерево впаде на будинок.


4. Транспортування ялинки

Протягом багатьох років було випробувано різноманітні способи транспортування, щоб привезти обрану ялинку до свого звичного форпосту – Рокфеллер-центру. Зазвичай це баржа або вантажівка.

Різдвяна красуня прибула до Манхеттена

Однак у 1998 році 73-футове (22 м) високе дерево прилетіло з Ричфілда, штат Огайо, на транспортному літаку. Саме дерево, як правило, оформлено гігантським баннером.


5. Звідки приїжджає ялинка

З моменту започаткування традиції встановлення Різдвяної ялинки біля Рокфеллер-центру було лише одне неамериканське дерево. Більшість з ялинок прибуває з трьох штатів: Коннектикут, Нью-Джерсі та Нью-Йорк.


Але в 1966 році Канада пожертвувала 64-футову (19.5 м) високу білу ялину з Petawawa Forest, який розташований приблизно за 120 миль (193 км) на північ від Оттави, Онтаріо. Дерево, пожертвуване на честь Століття Конфедерації Канади (1967), мало проїхати 550 миль (885 км), щоб дістатися Рокфеллер-центру.

Єдина «неамериканська» ялинка була з Канади

Найвищою ялинкою була ялинка 1999 року, привезена з містечка Кіллінгворт (штат Коннектикут), – 100 футів (30.5 м).


6. Освітлення ялинки

На сьогоднішній день, щоб повністю прикрасити Різдвяне дерево використовується 45 000-50 000 світлових елементів. Довжина дроту, до якого кріпляться гірлянди, дорівнює периметру Централ парку – 6 миль (9.6 км).

Сонячні батареї на даху Рокфеллер-центру

Така кількість освітлюваних елементів є дорогим задоволенням. Саме тому лампи розжарювання були замінені світлодіодними ліхтарями в 2007 році. Тепер освітлення ялинки забезпечують сонячні панелі, які розташовані на дахах будівель Рокфеллер-центру. Це оновлення в кінцевому підсумку допомагає заощадити 1200 кВт на день.


7. Головна зірка країни

Звичайна зірка не може прикрашати найвищу точку найвідомішої новорічної ялинки у світі. Тому для цієї місії була обрана зірка Сваровські: адже вона була зроблена з 25 000 кристалів Сваровскі, які виблискували на телевізійних екранах.


Вперше зірка Сваровські засяяла в 2004 році, в діаметрі вона мала 9.5 футів (майже 3 м), важила колосальні 550 фунтів (250 кг) і мала один мільйон граней. На додаток до кристалів, зірка виготовлена зі скла такого ж виду, яке використовується у хмарочосах Нью-Йорка.

Зірка Сваровські, яка прикрашала головну ялинку Нью-Йорку з 2004 по 2017 роки

Але цього року «стару» зірку Сваровські замінили на нову. 14 листопада головна прикраса для Різдвяної ялинки біля Рокфеллер-центру була встановлена на норвезьку ялину.

Зірка Сваровські 2018 року

Розроблена знаменитим архітектором Даніелем Лібескіндом, сліпуча зірка Swarovski Star 2018 складається з 3 мільйонів кристалів Сваровськi, які прикрашають трикутні шипи.


8. Що відбувається після свят

Завжди сумно бачити Різдвяну ялинку, коли її демонтують після свят... Але після того, як в січні вогні вимикають, дерево жертвують на благодійність.


Ялинка була вперше перероблена в 1971 році, коли виготовили приблизно 30 мішків тирси, яка викорстовувалась для підсипання природних стежок по місту.

Різдвяну ялинку переробляють для подальшого використання

Протягом багатьох років вона також забезпечує ресурси для декількох проектів: у 2005 році, наприклад, Habitat for Humanity використовував деревину для створення дверних каркасів для будинків для нужденних. А через два роки дерево було використано для будівництва будинків в Новому Орлеані для людей, постраждалих від урагану «Катріна». Іноді дерево також перетворюють на папір.


9. Скільки коштує Різдвяна ялинка Нью-Йорка

Питання вартості найголовнішої ялинки Сполучених Штатів цікаве. І однозначної відповіді на нього немає.


Отже:

1. 50 000 світлодіодних ліхтариків коштують приблизно $14 тис;

2. Вартість зірки Сваровські тримають у таємниці. В пресі зустрічаються цифри від $35 тис. до $1.5 млн;

3. Всі витрати, пов'язані з транспортуванням ялинки, бере на себе Рокфеллер-центр;

4. Сама ялинка коштує приблизно $25 000, але ні місто, ні Рокфеллер-центр за ялинку не платять нічого.


Зазвичай дерево є щорічним безкоштовним пожертвуванням від приватних осіб.

Донори вважають за честь, що їх ялинка перетворюється на найвідомішу різдвяну ялинку нації. Більшість з родин, що пожертвували ялинки, походять з передмість в Коннектикуті, Нью-Джерсі та Нью-Йорку, де ростуть високі норвезькі ялини. Як правило, власники ялинок присутні на урочистій церемоніі освітлення.


902 views1 comment
bottom of page