top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Кава за один цент: був й такий період в історії Нью-Йорка

Updated: Nov 22, 2021

Порція кави з молоком та цукром всього за 1 цент

1933, Getty Images

20 доларів на тиждень витрачає середьностатистичний американець на каву. На рік це становить понад 1100 доларів. Та в історії Нью-Йорка був період, коли порція кави з молоком та цукром коштувала всього 1 цент. У січні 1887 року в Нью-Йорку пані Хоакін М. Ламадрід відкрила свій перший кавовий стенд неподалік Сіті Холу. Таку собі невелику буду, де подавали каву та їжу бідним нью-йорківцям. 250 мл кави з молоком і цукром та скибочкою хліба продавали за 1 цент. Впродовж декількох місяців ще чотири кавових стенди з'явилися на найбільш завантажених перехрестях міста. В будах подавали не тільки хліб та каву, але і повноцінну їжу – суп з яловичини з овочами, свинину з бобами, рибний пудинг — все за ціною в один цент.

Меню та місця розташування кавових стендів

Називались буди «Кавові стенди Св.Андрія». Ці буди не були пов'язані з будь-якою церквою чи релігійною групою, а скоріше названі на честь учня Христа – Андрія, який, за новозавітнім Євангелієм від Івана, знайшов хлопчика, що мав п'ять хлібів та дві риби, якими Ісус нагодував п`ять тисяч осіб.

Jacob Riis’ How the Other Half Lives

В кавових будах харчувались безхатченкі, новоприбулі емігранти, безробітні. Та ці стенди подобались не всім. Товариство, яке виступало за надання допомоги бідним в обмін на роботу, стверджувало, що ці стенди розволочують людей і притягують у місто натовпи жебраків.

Bain Collection/Library of Congress

Пані Ламадрид навіть звинувачували у власному збагаченні через ці «кав'ярні». Та вона це звинувачення спростовувала.

Загалом, до 1895 року стенди обслуговували понад дві тисячі людей на день і продовжували діяти до 30-х років 20-го століття.


Джерело: Ephemeral New York

bottom of page