top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Диво на Гудзоні

11 років тому, 15 січня 2009 року, через півтори хвилини після вильоту з аеропорту Ла Гуардія (Нью-Йорк) авіалайнер Airbus A320-214 авіакомпанії US Airways здійснив аварійну посадку на річку Гудзон.

Літак виконував рейс Нью-Йорк-Сіетл, але майже одразу після злету зіткнувся зі зграєю птахів, які вивели з ладу обидва двигуни.

Командир літака Чеслі Салленбергер (Саллі) прийняв рішення приводнитися на Гудзоні. Екіпаж успішно посадив літак на воду річки Гудзон в Нью-Йорку.

Чеслі Салленбергер

Температура за бортом становила +6°C, а з врахуванням вітро-холодового індексу відчувалась як -11. Температура води була +2 °C. Евакуація пасажирів з літака пройшла швидко: останній пасажир залишив салон приблизно через три з половиною хвилини після початку евакуації. Пасажири евакуювалися на крила літака і надувні трапи-плоти. Перш, ніж покинути салон літака, капітан двічі обійшов його, щоб переконатися, що пасажирів всередині немає.


Чеслі Салленбергер був останнім, хто покинув борт літака і останнім, кого зняли з евакуаційного плота, так як вважав це справою честі.

Всі 155 осіб, хто знаходилися на його борту (150 пасажирів і 5 членів екіпажу), вижили, 83 людини отримали травми — 5 серйозні (найбільше постраждала одна стюардеса) і 78 незначні.

Інцидент отримав назву «Диво на Гудзоні» — Miracle on the Hudson.

Під час розбору причин та наслідків авіакатастрофи, Салленбергера звинувачували у необдуманому ризикові, наголошуючи, що він міг посадити літак в одному з найближчих аеропортів. Такі висновки були зроблені, коли всю ситуацію змоделювали на симуляторі. Салленбергер зміг довести, що у симулятора на прийняття рішення було 20 секунд, а в реальній ситуації у нього було не більше п’яти. І прийняте рішення було єдиним вірним. Комісія переглянула висновки і пізніше екіпаж літака визнали героями.

До зіткнення з птахами літак встиг набрати висоту 975 метрів. З моменту злету до приводнення він пробув у повітрі менше семи хвилин.

Після цієі події всі пасажири отримали компенсацію за втрачений багаж в розмірі $5000, а ті з них, хто зміг довести більший розмір втрати, отримали додаткову компенсацію. Пізніше ті, хто перебував на борту в момент аварії, додатково отримали по $10 000 за відмову від подальших претензій до авіакомпанії US Airways.

Після евакуації пасажирів літак відбуксирували до причалу біля Всесвітнього фінансового центру (приблизно в 6 кілометрах від місця приводнення), де його підняли на поверхню.

Після закінчення розслідування лайнер придбав Музей авіації «Каролінас» в Шарлотті (Північна Кароліна).

А у 2016 року на екрани вийшов фільм «Диво на Гудзоні» (Sully), знятий за реальними подіями 2009 року.

Режисер фільму — Клінт Іствуд, виконавець головної ролі — командира рейсу 1549 Чеслі Салленбергера — Том Хенкс.

1,177 views0 comments
bottom of page