top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Вуличні ігри в Нью-Йорку

Updated: Apr 12, 2020

Чим і як грались діти у Нью-Йорку, коли ще не було відеоігр, планшетів та мобільних телефонів.

Марта Купер була першою жінкою-фотографом у Нью-Йорк Пост. По дорозі на роботу вона фотографувала дітей на вулицях Нижнього Іст-Сайду.

Її фотографії кінця 70-х років відображають час, коли ще не було відеоігор, планшетів та мобільних телефонів, а вулиці Нью-Йорка були творчим майданчиком для дітей.

Народилась Марта Купер у 1943 році в Балтиморі, штат Меріленд. Середню школу закінчила у 16-ть років, а першу наукову ступінь з мистецтва отримала у 19-ть. Як волонтер Корпусу миру викладала англійську в Таїланді, мотоциклом проїхала від Бангкоку до Лондона. Отримала диплом антрополога в Оксфорді. Її фотографії публікували журнали National Geographic, Smithsonian та Natural History.

З 1977 по 1980 рік Марта Купер працювала штатним фотографом Нью-Йорк Пост.


Купер виконувала щоденні редакційні завдання, та між тим почала документувати дітей, які без нагляду гралися серед вулиць та завалів в різних районах Нью-Йорка, насамперед, в Нижньому Іст-Сайді.

Сьогодні, коли діти на вулицях міста без нагляду є рідкістю, ці фотографії відображають час, який був не так давно, але кардинально відрізнявся іншим підходом до соціальних норм та виховання дітей.

Обговорюючи свої фотографії вуличних ігор, Купер казала: «Найбідніші квартали міста мали найбагатший вуличний спосіб життя».

Улюбленим місцем для Марти Купер був район Алфабет-Сіті в Манхеттені. В 70-х роках це була небезпечна територія, з покинутими та зруйнованими будинками, з високим рівнем злочинності, з торгівцями наркотиками.

Але для дітей покинуті будинки та засипані щебенем вулиці були ідеальними ігровими майданчиками.

Марта Купер розповідала, що фотографії дітей на вулицях Нью-Йорка — це була її особиста ініціатива: «Я щодня була там зі своєю камерою, проїжджаючи по цьому мікрорайону по дорозі до газети».

Фотожурналістка сподівалась, що з цих фото буде книга. Але тоді це нікого не цікавило. У той час ці фотографії не вважалися якимись особливими. Тому Купер відмовилась від проекту.

Книга Street Play — «Вулична гра» вийшла аж у 2005 році. Для багатьох було здивуванням, що ці фото зроблені не в Бронксі, а в Нижньому Іст-Сайді.

Район Алфабет-Сіті перебудовують й дотепер. Але на відміну від 70-80-х років минулого століття, це вже пристойне місце для життя.

Зараз Марта Купер працює над документальним проектом про своє рідне місто Балтимор.


А Музей міста Нью-Йорк рік тому придбав добірку з двадцяти фотографій з «дитячої» серії для своєї постійної колекції.

Подивіться ці фото. Це зовсім незвичний Нью-Йорк.

Хоча відомою Марта Купер стала не через фото дітей, а завдяки тому, що фотографувала графіті на вулицях Нью-Йорку та у нью-йоркській підземці. Та це вже інша цікава історія про її творчість.




45 views0 comments
bottom of page