top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

Дайкер Хайтс. Різдвяна казка в Брукліні

Updated: Aug 11, 2023

Восьмиметрові іграшкові солдатики, двоповерховий Санта, будинки з 30 тисячами вогників і кількатисячні рахунки за електроенергію

Це все можна побачити в Дайкер Хайтс, італійському районі Брукліна в Нью-Йорку під час Різдвяних свят. Цей район вже багато років у списку обов’язкових до відвідування районів різдвяного Нью-Йорку.


Гігантські надувні Санта Клауси, сніговики, новорічна музика, колядки, декорації, що рухаються, тисячі вогників. Район називають «столицею Різдвяного божевілля» або «королівством Різдвяних вогнів».


Початок історії

Легендарні святкові вогники світяться тут з 1986 року, відколи в Дайкер Хайтс переїхала Люсі Спата. Вона почала прикрашати свій будинок величезними іграшками та казковими героями на знак вшанування пам’яті своєї матері, яка дуже любила різдвяні прикраси. Дуже скоро сусіди стали її наслідувати.

Люсі Спата. Саме вона започаткувала чудову традицію в Дайкер Хайтс
Люсі Спата. Саме вона започаткувала чудову традицію в Дайкер Хайтс

Люсі тепер відома в усьому Нью-Йорку як «Місіс Клаус». Вона каже, що в оздобленні будинку дотримується принципу: «чим більше — тим краще»! Люсі та її чоловік Анджело прикрашають свій будинок самостійно. У 2010 році Анджело подарував дружині 5-метрові цукерки, які привезли на вантажівці.


Коли найкраще планувати візит в казку

Зазвичай, будиночки починають прикрашати одразу після Дня подяки наприкінці листопада. Святкове вбрання залишається на будинках до перших вихідних після Нового року, тобто, до 3-5 січня. Але найкращий період — це з середини грудня до новорічного вечора.

Вогники та декораціі вмикають з настанням сутінків, о 5-6 годині вечора, та вимикають десь о 9-10 годині, коли господарі йдуть спати.


Де саме знаходяться найяскравіші будинки

Багато тисяч вогників можна побачити з 83-ї до 86-ї Стріт між 11-ю та 13-ю Авеню в Брукліні.


Як туди можна потрапити

Є чотири способи дістатись до Різдвяної казки:

1. Таксі

2. Метро

3. Автобусний тур

4. Власне авто

Якщо добиратись до Дайкер Хайтс з Манхеттена групою, більшою за трьох осіб, то найкраще використовувати таксі.


Від найближчої станції метро лінії D до яскравих будиночків треба буде прогулятись хвилин 20.


Автобусні тури коштують від 20 до 50 доларів.


На власному авто їхати не рекомендується, так як парковку знайти майже нереально.


Найвідоміші різдвяні будинки Дайкер Хайтс


Спата Хаус

Будинок Люсі та Анджело Спата. Саме з цього будинку розпочалась чудова традиція. Будинок оздоблений іграшковими солдатами, сантами, сніговиками, цукерками, оленями, ангелами. На будинку більше 30 000 світильників!


Полізотто Хаус

Декорований дерев’яними солдатами заввишки 8.8 метра, які махають руками. В 1998 році у власника будинку Альфреда Полізотто діагностували лімфому, яку він успішно подолав. На знак перемоги над хворобою Альфред став прикрашати свій будинок. У 2001 році Альфред помер, але його родина продовжує традицію. Коли помер пан Полізотто, сусіди вимкнули різдвяні вогники на добу.


Сем Грік

Триповерховий будинок, прикрашений тисячами гірлянд.


Кілька цікавих фактів про Різдвяний Дайкер Хайтс


1. Деякі власники будинків прикрашають свої помешкання самостійно. Але є й такі, хто користується послугами професійних компаній, які займаються оформленням будівль.


2. Вартість встановлення, обслуговування, зняття та зберігання цих різдвяних прикрас професійною компанією складає від 3 до 6 тисяч доларів. Це не враховуючи вартості самих декорацій та електрики.


3. Декорації деяких будинків коштують від 10 до 20 тисяч доларів.


4. Скільки власники цих будинків витрачають на електрику з таким численним освітленням, достеменно невідомо. Є припущення, що деякі господарі отримують рахунки у розмірі до 10 тисяч доларів за грудень! Якісь божевільні ті американці!


5. Дайкер Хайтс щосезону відвідують до 150 тисяч туристів та мешканців Нью-Йорка.

А тепер насолоджуйтесь переглядом фото. І за нагоди обов’язково відвідайте цей район в Брукліні особисто!










Фото з фейсбук-сторінки коммюніті Дайкер Хайтс.

bottom of page