top of page
  • Writer's pictureSvitlana Sishchuk

«Друге життя» новорічних ялинок Нью-Йорку

Updated: Aug 11, 2023

Цей малюнок на одній зі станцій метро в районі Сохо в Манхеттені нагадує, що перша половина січня — це час, коли нью-йорківці виносять новорічні ялинки.

Ми сьогодні теж свою розібрали і винесли. Це завжди трохи сумно. Але у американських ялинок є «друге життя».

Отже, що трапляється з різдвяними ялинками? Є кілька варіантів.

1. З 2-го січня по 12-е включно Департамент, який відповідає за прибирання вулиць і вивезення сміття, буде збирати ялинки по місту для подальшої їх переробки. Ялинки залишають на тротуарах біля будинків.

Приїжджає спеціальна машина і подрібнює ялинки на мульчу — дрібні тріски, які використовують в парках та на вулицях Нью-Йорку: підсипають дерева навколо стовбура, доріжки в парках і т.ін.


2. На вихідних в Нью-Йорку проходить MulchFest — своєрідний фестиваль «прощання з ялинкою». По всьому місту (переважно в парках) визначені місця, куди можна принести/привезти свою ялинку для переробки.

Департамент парків забезпечує всіх бажаючих безкоштовними торбинами з мульчею, які можна забрати додому для власного саду, наприклад. Також безкоштовно пригощають яблуками, випічкою та гарячим шоколадом. Мешканці міста охоче несуть свої ялинки на ці фестивалі — тільки в одному з парків переробили більше 1 тисячі дерев.

3. Якщо ви не встигли на MulchFest, то 13-го січня, в неділю, можете доправити свою ялинку до одного з пунктів збору і Департамент переробить їх пізніше.

Всі локації з переробки та збору ялинок вказані на сайті Департаменту з паркового устрою. Також на сайті розміщене нагадування, що перш ніж нести/везти ялинку на переробку, з неї необхідно зняти всі іграшки, прикраси та гірлянди.

Минулого року в Нью-Йорку переробили більше 25 тисяч ялинок. Сподіваються, що цьогоріч їх буде більше. Так само переробляють й «головну» ялинку Нью-Йорка, вогники якої згасли вчора, 7-го січня.

Місця, де проводиться MulchFest та де можна здати ялинку, дивіться на сайті: https://www.nycgovparks.org/highlights/festivals/mulchfest


Про Нью-Йорк сучасний:



52 views0 comments
bottom of page